Scale-N

Scale-N
Arduino
Componenten
Rollend Materieel
Naslag
Onderdelen
Wissels
Basis Electronica
Symbols Electronica
Programming Arduino
DCC++
DR5000
Products
Link

De veertjes problemen met minitrix en fleischmann koppelingen

Minitrix en fleischmann hebben bij veel koppelingen een HEEL dun draadje gebruikt van verenstaal die nogal eens van de plek schieten of zelfs verdwijnen... Tijd om daar iets aan te doen en het definitief op te lossen.

Zoals je kunt zien bij onderstaande wagon (minitrix) hangen de koppelingen naar onderen. In plaatst dat het veertje ze weer netjes naar het midden drukt hangen ze nu los in de behuizing. Niet mooi en het rijdt ook niet lekker.

Of het veertje (komen we later nog op terug) is er helemaal uit, of is verschoven en dus liggen de koppelingen nu los in de houder. Dit gaan we definitief oplossen. Helaas is dat (in ieder geval aan deze kant) een veel voorkomend probleem, vooral bij de minitrix wagons en rijtuigen. Bij fleischmann is het probleem kleiner, maar zeker niet weg. De eerste stap is de draaistellen verwijderen van de wagon. Gewoon trekken en ze liggen eraf.

Daarna kun je met een schroevendraaier de koppelingen incl de houders daarvoor, eraf schuiven naar de buitenkant. Ze zitten met 4 nokjes vast en die schuiven dan naar de openingen:

Je hebt nu de koppelingen en de houders van de koppelingen van de wagon verwijderd:

Helaas is het veertje weg. Welk veertje??? Op onderstaande plek hoort tussen die twee uitsparingen een iets rond gebogen HEEL(!) DUN(!) veertje te zitten...

Ga nu naar de keuken en pak een afwasborstel

We knippen er een paar haren af. Gewoon met de schaar.

Snij met een mesje de haren van de afwasborstel op de goede lengte af........

zodat de haar kan dienen als het nieuwe veertje:

het haartje hoort in de twee uitsparingen te zitten links en rechts en zit er redelijk strak tussen. Lijmen mag en moet niet, het moet vanzelf klemmen:

Je zet nu de koppeling weer in de onderkant (was te klein om er foto's van te maken, maar je ziet het vanzelf als je ermee bezig bent) en klemt / schuift de hele handel weer in de onderkant van je wagon. Het eindresultaat:ref: https://nproject.org/nl/images/NProject/minitrix_koppeling/onderdelen.jpg