Scale-N

Scale-N
Arduino
Componenten
Rollend Materieel
Naslag
Onderdelen
Wissels
Basis Electronica
Symbols Electronica
Programming Arduino
DCC++
DR5000
Products
Link













































Breadboard

Een breadboard is een handig hulpmiddel om schakelingen snel en gemakkelijk uit te testen voordat je ze definitief gaat bouwen. Het voordeel van een breadboard is dat je de componenten niet hoeft te solderen, de onderdelen worden vastgeklemd. Je kunt dus na het testen de onderdelen voor je definitieve versie gebruiken. Een andere optie is om een aantal onderdelen speciaal voor het breadboard aan te houden, ze kunnen immers steeds opnieuw worden gebruikt.
Een breadboard heeft een heleboel gaatjes waar componenten als IC’s ,weerstanden, condensators etc, ingeklemd kunnen worden.
Hieronder een afbeelding van een breadboard.

Aan de binnenkant van het breadboard zitten metalen klemmenstrips die de gaatjes met elkaar verbinden. Deze klemmenstrips staan op onderstaande afbeelding in groen aangegeven. Let op dat bij de bovenste en onderste banen de klemmenstrips horizontaal lopen, in het tussenliggende stuk zijn de klemmenstrips vertikaal met elkaar verbonden.

Bij het gebruik van het breadboard worden de pootjes van de elektronische componenten in de gaatjes geplaatst. Een groep gaatjes die door de klemmenstrip met elkaar zijn verbonden worden een ‘node’ genoemd. Een ‘node’ is in een elektrisch schema een punt waar twee componenten met elkaar zijn verbonden.
De verbinding tussen de elektronische componenten wordt op het breadboard gemaakt door de pootjes in een gezamenlijke ‘node’ te steken.
De lange nodes die horizontal lopen op het breadboard worden meestal gebruikt als aansluiting voor de stroomvoorziening.
De rest van de schakeling wordt gemaakt door componenten in de ‘nodes’ te prikken en de nodes onderling te verbinden met draadbruggen.
IC’s worden in het midden van het breadboard geplaatst met de helft van de pootjes aan de bovenkant van het middengebied en de andere rij pootjes aan de onderkant.

Algemene Breadboard tips

Probeer je schakeling zo netjes en systematisch mogelijk op het breadboard op te zetten, dan is het gemakkelijker om te debuggen of te wijzigen. Hier volgen nog enkele tips:

  • Gebruik altijd de lange horizontale nodes voor de stroomvoorziening. Als je IC’s aansluit, voorzie die dan van spanning vanaf deze nodes en niet direct vanaf je stroombron.
  • Gebruik bij voorkeur zwarte draden voor massa (0V/GND) aansluitingen en rood voor de spanningsaansluitingen.
  • Probeer de draadbruggen (in het Engels jumpers) zo vlak mogelijk tegen het board te plaatsen, dan ziet het breadboard er niet zo rommelig uit.
  • Probeer om draadbruggen langs IC’s te laten lopen en niet eroverheen, het IC kan zo gemakkelijk gewisseld worden.
  • Eventueel kun je pootjes van componenten wat inkorten (bv weerstanden) dan passen ze wat strakker op het board